Narwal: zwierzę zwane jednorożcem mórz

13 lipca 2019

Narwal to odmiana walenia, którego ciężko zobaczyć. Uważa się go za gatunek zagrożony wyginięciem i dlatego uważa się go za jednorożca. Co więcej używa swojego rogu do polowania.

Wydaje się być mitologiczną istotą, ale tak naprawdę żyje w naszych oceanach. Narwal nazywany jest jednorożcem mórz i trudno go rozgryźć. Bowiem nie wszystkie narwale mają swój charakterystyczny róg. Narwal to mało znane, ale bardzo interesujące zwierzę.

Cechy charakterystyczne narwala

Narwal jest blisko spokrewnionym z białuchami, co oznacza, że ​​jest to ssak morski, który ma zęby. Należy do rodziny wielorybów i charakteryzuje się ogromnym rogiem na przodzie głowy, który w rzeczywistość jest kłem.

Samce i samice mają nieco inne budowy ciała. Dorosłe samce ważą średnio 1600 kilogramów, a samice do 1000. Samica jest zazwyczaj trochę mniejsza od samca. Mierzy ona około czterech metrów, podczas gdy samce zwykle osiągają cztery i pół metra długości.

Z drugiej strony narwal zmienia swój kolor na przestrzeni lat. Kiedy się rodzą mają szary kolor i na ich ciele pojawiają się ciemne plamy z unikalnym wzorem. Nowe plamy przestają się pojawiać, gdy narwal osiąga wiek dwóch lat, ale z czasem stają się coraz większe. Dlatego też najstarsze narwale wydają się być czarne: ich plamy są tak duże, że pokrywają prawie całe ciało.

Różni się od innych wielorybów tym, że nie ma płetwy grzbietowej, co jest również charakterystyczne dla białuch. Zamiast tego ma na grzbiecie grzebień o długości do jednego metra. Najbardziej charakterystyczną cechą jest ogromny róg na głowie. Ten kieł może osiągnąć dwa metry długości i ważyć ponad 10 kilogramów. Występuje tylko u samców, nigdy u samic.

Do niedawna nie wiadomo było, do czego narwal wykorzystywał swój kieł. Wierzono, że miał on związek z orientacją, a niektórzy naukowcy twierdzili nawet, że narwal używał go do łamania cienkiego lodu. Ostatnie badania pokazują jednak, że narwal używa swojego kła do polowania: ogłusza ryby poruszając kłem bardzo szybko, aby potem móc je zjeść.

Zachowanie narwala

Narwal żyje w małych stadach. Zimą w skład stada wchodzą od dwóch do dziewięciu osobników, ale latem migrują na południe i tworzą się ogromne stada setek lub nawet tysięcy narwalów.

Należy zauważyć, że narwale są szczególnie hałaśliwymi waleniami. Wiele innych gatunków wielorybów ledwo emituje dźwięki, podczas gdy narwale nie tylko nieustannie komunikują się między sobą, ale mają także szeroką gamę dźwięków do wyboru.

wieloryb narwal

Używają kliknięć w różnych odstępach czasu. Uważa się, że są one używane jako echolokacja, podobnie jak u delfinów. Wykryto też gwizdanie i inne dźwięki, które są sposobem komunikacji z innymi waleniami. Mogą modulować te dźwięki, co sprawia, że ​​specjaliści uważają, że ich język jest bardzo skomplikowany.

Z drugiej strony, jeśli chodzi o ich dietę zwierzę to zdobywa pokarm na dnie morskim. Nurkuje przez 30 minut i osiąga głębokość do 800 metrów. Podobnie jak kaszalot narwal jest jednym ze ssaków, który osiąga największą głębokość podczas zanurzenia.

Środowisko

Narwal żyje na bardzo specyficznym obszarze naszej planety. Zimą żyje w lodowatych wodach otaczających Biegun Północny: północnej Kanadzie, okolicach Grenlandii i północnej części Oceanu Atlantyckiego Rosji. Latem migruje na południe i czasami można go zobaczyć w okolicach fiordów lub w którejś z kanadyjskich zatok.

Wiemy, że wcześniej żyły w cieplejszych wodach, ale wraz z ewolucją przeniosły się do najzimniejszych wód planety. Żyją na bardzo ograniczonym obszarze, stąd wiemy, że ich populacja nie jest zbyt rozległa. Są one uznane za gatunek zagrożony, chociaż prawie nie istnieją zagrażające im drapieżniki. Polują na nie tylko Eskimosi.

Narwal: żywienie

Narwal żywi się wyłącznie rybami i skorupiakami, co czyni go zwierzęciem mięsożernym. Może łowić w ławicach ryb na powierzchni, ale często nurkuje, aby żywić się stworzeniami zamieszkującymi dno morskie.

Poluje zwłaszcza, gdy zaczyna się zima i właśnie skończył emigrację na północ z powrotem do zimniejszych wód. Kiedy w wodach, w których żyje prawie nie ma lodu je bardzo mało lub wcale. Mogą spowolnić swoje trawienie dzięki czemu pożywienie wystarcza im na tygodnie lub miesiące.

Narwal jest kolejnym gatunkiem waleni zagrożonym wyginięciem, ale na szczęście jego ochrona jest zagwarantowana. Chociaż trudno jest je dokładnie zbadać i poznać wydaje się, że ich populacja pozostaje stabilna. Nie ma wielu zagrożeń, a największym niebezpieczeństwem, na jakie jest wystawiony jest zanieczyszczenie.