Zagrożony wyginięciem kot uchwycony na kamerze w Rosji

21 sierpnia 2018
Kamera uchwyciła na syberyjskich stepach trudnego do zobaczenia i zagrożonego kota. Znany również jako manul, ten kot z krótkimi łapami  jest ścigany przez kłusowników przez swoją grubą i piękną sierść.

Zagrożony wyginięciem kot został sfotografowany przez rosyjskie kamery podczas wyprawy do Ałtajskiego Rezerwatu Biosfery w południowej Rosji. To niezwykłe odkrycie.

Naukowcy sfotografowali manula stepowego. Ludzkie oczy nieczęsto widzą to zwierzę. Ponadto kot ten znajduje się w rejestrze Czerwonej księgi gatunków zagrożonych.

Gatunek kota oznaczony jest jako „bliski zagrożenia” lub zagrożony wyginięciem. Dlatego tak niezwykły jest fakt, iż udało się go sfotografować.

Dowiedz się więcej o historii cudownego zdjęcia

To zagrożony gatunek. W związku z tym niechętnie pokazuje się ludziom – i ma ku temu powody. Nieczęsto więc można zobaczyć zdjęcia tych kotów w ich naturalnym środowisku.

W tym przypadku fotografie powstały podczas niedawnej wyprawy zorganizowanej przez Światowy Fundusz na rzecz Przyrody (WWF).  Obejmowało to Fundusz regionalny owcy dzikiej (na rzecz ochrony zwierząt) oraz Ałtajski Rezerwat Biosfery.

Uchwycenie manula stepowego na filmie jest niezwykle rzadkie i wszyscy zachwycili się tym pięknym kotem.

Trochę informacji o manulu

Na pewno docenisz to, że ten zagrożony wyginięciem kot jest bardzo duży i puszysty. Jednak ich średni rozmiar oraz waga wynoszą tyle co w przypadku kota domowego. 

Ich długa i gęsta sierść – pomaga im w przetrwaniu w niskich temperaturach w miejscu zamieszkania – co sprawia, że wyglądają na większe, niż są rzeczywiście.

Manul ma około 9000 włosów na centymetr kwadratowy ciała, dorastają one do 7 centymetrów długości.

Ten mięsożerny ssak należy do rodziny kotowatych. Występuje głównie, oprócz Syberii, na stepach w Mongolii oraz Tybecie. Żyje na wysokości do 5 tysięcy metrów nad poziomem morza.

Gatunek ten został sklasyfikowany w 1776 przez niemieckiego zoologa Petera Simona Pallasa, który nazwał go manulem stepowym. Jednakże, ostatnie odkrycie zalicza ten gatunek do rodzaju Otocolobus.

Więcej informacji o manulu

Inne cechy, które wyróżniają te piękne koty, to:

  • Krótkie nogi i pazury
  • Pulchne i solidne ciało.
  • Ogon z długimi, puszystymi, czarnymi obręczami
  • Kolor sierści zmienia się od popielatego do rudego.
  • Oczy z okrągłymi źrenicami
  • Uszy które są nisko osadzone i rozdzielone.
  • Spłaszczony pyszczek.

Ponadto, zwierzęta te są samotnikami, które zazwyczaj polują przy słabym oświetleniu. Ich głównym pożywieniem są małe gryzonie oraz ptaki. Chociaż dużą część dnia spędzają ukryte w szczelinach skał lub w norach, lubią też wylegiwać się na słońcu – tak, jak dobrze wychowane koty.

Zagrożony wyginięciem kot, na którego polują kłusownicy 

Samica manula ma w miocie od 2 do 6 kociąt po trwającym od 66 do 75 dni okresie ciąży. Kocięta ważą około 90 gram i są pokryte grubym futrem. Po sześciu miesiącach osiągają rozmiar dorosłego osobnika.

W niewoli, manule mogą żyć do 11 lat. Jednakże, chociaż mogą się rozmnażać w tych warunkach, wskaźnik przeżycia jest niski ze względu na infekcje.

manul

Powodem wydaje się być niewykształcony prawidłowo układ odpornościowy, ponieważ w odizolowanym środowisku naturalnym nie są narażone na działanie wirusów.

Co więcej, manul jest ofiarą kłusowników, którzy polują na jego futro. Ze względu na nieuchwytność tych kotów, brakuje informacji na ten temat. Ciężko też ustalić dokładną liczbę osobników, które obecnie żyją.

Na szczęście możemy cieszyć się tymi pięknymi zdjęciami dzięki kamerze, która uchwyciła manula w jego środowisku naturalnym, za co jesteśmy bardzo wdzięczni.

Źródło: Siberian Times (iberiantimes.com/home/)