7 ciekawostek na temat reniferów

01 Czerwiec, 2020
Renifery mają w nosie gęstą sieć naczyń krwionośnych wypełnionych bogatą w tlen krwią. Pomaga im to regulować temperaturę ciała. Właśnie stąd wzięła się historia Rudolfa czerwononosego renifera.
 

Renifery to zwierzęta, które często pojawiają się w bożonarodzeniowych utworach i obrazkach. Według legend, to właśnie renifery ciągną zaprzęg Świętego Mikołaja, mają czerwone nosy, dziwne imiona i potrafią latać. Dzieje się tak, tylko oczywiście w bajkach dla dzieci. Ale ile tak naprawdę wiesz o tych pochodzących z północy zwierzętach? Dzięki nam poznasz kilka interesujących faktów na temat reniferów!

Są to zwierzęta stworzone do życia na mrozie – ich nosy ogrzewają powietrze, którym oddychają, zanim dotrze do płuc. Ponadto całe ich ciało, nawet kopyta, pokryte są grubą warstwą skóry i futra.

Zimą, gatunek ten musi przekopywać się przez śnieg w poszukiwaniu pożywienia. Kopią za pomocą poroża oraz kopyt i jedzą pewien rodzaj porostów, lepiej znany jako chrobotek reniferowy, aby uzyskać energię.

Oto 7 ciekawych faktów na temat reniferów

1. Obie płcie mają poroże

Renifer to jedyny gatunek jelenia, w którym zarówno samce, jak i samice mają parę poroży. Co roku wyrasta nowa para. Poroże samca może mieć do 130 centymetrów długości i ważyć do 14 kilogramów! Z kolei poroże samic może co roku mieć do 51 centymetrów.

Wielkość renifera może się znacznie różnić w zależności od podgatunku. Na przykład, renifery fińskie z Finlandii mogą mieć około 2 i pół metra długości, od nosa do ogona. Zwierzęta te mają znacznie większe łapy i szersze kopyta, a ich poroże rośnie i ma więcej rozwidleń.

2. Niezależnie od nazwy, renifer pozostaje reniferem

 

W zależności od kraju pochodzenia, renifery mają różne nazwy. Europejczycy nazywają je reniferami, ale w Ameryce Północnej nazwa renifer obejmuje populację w Eurazji, a karibu – populację dzikich zwierząt w Ameryce Północnej.

W innych regionach nazwa renifer często oznacza zwierzęta udomowione, a karibu – dzikie. Renifery należą do rodziny Cervidae (jeleniowatych), do której należą między innymi jelenie, łosie i inne zwierzęta. Wszyscy członkowie rodziny Cervidae mają poroże, kopyta i duże racice.

3. Świetnie sobie radzą w zimnych klimatach

Gatunek ten jest zdecydowanie idealnie nadaje się do życia w miejscach, w których zimy są długie i bardzo mroźne. Renifery można znaleźć na Alasce, w Kanadzie, na Grenlandii, w Europie Północnej i na północy Azji. Żyją w tundrach, górach i niegościnnych lasach.

Renifer jest wyjątkowo dobrze przygotowany do życia w ekstremalnych warunkach pogodowych. Jak wspomnieliśmy wcześniej, jego nos działa jak mała nagrzewarka i podgrzewa powietrze, którym zwierzę oddycha, zanim powietrze dotrze do płuc. Kondensuje również wodę w powietrzu, którym oddycha, aby utrzymać wilgotność błon śluzowych.

renifer ciągnący sanie
 

Jego futro działa jak płaszcz, który nie tylko zatrzymuje powietrze, aby odizolowuje ciało od zimna. Futro działa również jako rodzaj urządzenia wypornościowego, gdy zwierzę wchodzi do wody. Renifery są dobrymi i szybkimi pływakami. Kiedy migrują, muszą przemierzać trudne tereny i pływać szerokimi rzekami, a nawet przez lodowate wody Oceanu Arktycznego.

Podeszwy racic zmieniają się w zależności od sezonu. Zimą poduszki na dolnej części racic kurczą się i wycofują; ich kopyta stają się czymś w rodzaju szpikulców do lodu, których używają do rozcinani i kopania w lodzie oraz śniegu w celu znalezienia jedzenia. W lecie, gdy ziemia jest bardziej miękka i wilgotna, poduszki na racicach ponownie się rozszerzają, co zapewnia reniferom lepszą przyczepność.

4. Fakty na temat reniferów: nie lubią żyć w samotności

Renifery to bardzo towarzyskie stworzenia. Jedzą, podróżują i odpoczywają razem w grupach zwanych stadami. Grupy te mogą obejmować od 10 do nawet kilkuset zwierząt. Wiosną stada mogą zwiększać się jeszcze bardziej: od 50 000 do 500 000 członków.

5. Młode renifery pomijają okres dziecięcy

Samce reniferów nazywane są bykami, samice krowami, a niemowlęta cielętami, tak samo jak u krów. Noworodki potrafią wstać już po pierwszej godzinie życia i niedługo później zaczynają biegać. Pierwszy zestaw poroża pojawia się około drugich urodzin, a młode osiągają dojrzałość w wieku od 4 do 6 lat. Długość życia renifera wynosi zwykle około 15 do 18 lat.

 
stado reniferów

6. Ciekawostki na temat reniferów: są w 100% wegetarianami

Renifery są roślinożercami, co oznacza, że jedzą tylko rośliny. Ich dieta obejmuje paprocie, pędy, trawę, mech, grzyby i liście. Dorosły renifer może jeść od 4 do 8 kilogramów roślinności dziennie. Renifery mają dobrze rozwinięty zmysł węchu, co jest bardzo przydatne, gdy ziemia jest pokryta śniegiem i muszą szukać pożywienia.

Potrafią wyczuć porosty, które są pełne energii i przydają się do rozgrzewania ich krwi – szczególnie jest to chrobotek reniferowy. Dzieje się tak nawet wtedy, gdy porosty są pokryte śniegiem o wysokości około 60 centymetrów.

7. Renifer potrafi biec niczym wiatr

Podczas migracji renifery zazwyczaj pokonują od 19 do 64 kilometrów dziennie i mogą biec z prędkością do 80 kilometrów na godzinę. Nawet młode w wieku zaledwie jednego dnia są w stanie pokonać biegacza olimpijskiego. Nie wszystkie renifery migrują, ale niektóre podróżują na większe odległości niż jakikolwiek inny ssak migrujący.

Na przykład, niektóre populacje reniferów amerykańskich przemierzają ponad 4824 kilometry rocznie. Renifery są dobrymi pływakami i mogą rozwinąć od 6 do 10 kilometrów na godzinę w wodzie, a migrujące stada przepływają ogromne jeziora i szerokie rzeki.

 

Teraz, gdy wiesz coś więcej o reniferach, czy nie zgadzasz się, że są to imponujące stworzenia? Jednak tym wspaniałym zwierzętom zagraża globalne ocieplenie, eksploatacja ropy naftowej i inne problemy stworzone przez działalność człowieka. Z pewnością będą potrzebować ciągłej pomocy i wsparcia przyszłych pokoleń, aby przetrwać.