Pandka ruda: zachowanie i środowisko naturalne

16 sierpnia 2019

Pandka ruda żyje w bambusowych lasach Himalajów i jest jednym z najbardziej zagrożonych gatunków na świecie ze względu na niszczenie jego siedlisk przez człowieka.

Pandka ruda żyje w górach Nepalu, Birmy i środkowych Chin. Obecnie jest jednym z gatunków, podobnie jak niedźwiedź panda, najbardziej zagrożonym na świecie.

Pomimo swojej nazwy i wyglądu, którym może nam przypominać szopa pracza, pandka ruda jest unikatowym gatunkiem niespokrewnionym z nimi, należącym do rodzaju Ailurus i rodziny Ailuridae.

Pandka ruda – cechy charakterystyczne

Pandka ruda jest wielkości kota. Jednak jej ogon może dodać jej aż 46 centymetrów do całkowitej długości jej ciała. Jej waga wynosi od trzech do sześciu kilogramów.
ailurus fulgens

Ma czerwonawo-brązowy kolor sierści, z wyjątkiem nóg i brzucha, które są czarne. Na ogonie ma biało-czerwone paski, a krawędź uszu, policzków, pyska i plamy na oczach są zazwyczaj białe, co sprawia, że wygląda jeszcze bardziej jak szop pracz.

Ten ssak może żyć do 14 lat w niewoli i jest obecnie objęty programami ochrony w wielu ogrodach zoologicznych na całym świecie. Głównym problemem jest zniszczenie jego siedlisk, co razem z kłusownictwem sprawia, że gatunek ten jest zagrożony wyginięciem.

Gdzie żyje i czym się żywi pandka ruda?

Naturalne środowisko pandki rudej to bambusowe lasy Himalajów, na wysokości od 1500 do 4800 metrów. Jego siedlisko kurczy się z powodu wycinki drzew, rolnictwa i hodowli zwierząt gospodarskich, co dewastuje lasy, w których żyją pandki. Są to inne czynniki, które wpływają też na życie jego kuzyna, pandy.

Pandka ruda uwielbia bambus. To bardzo ważna część jej diety. Chociaż należy do rzędu mięsożerców, jest wegetarianką. Żywi się głównie owocami, korzeniami, pędami, porostami i liśćmi bambusa. Jednak jest też w stanie chwytać owady, robaki, a nawet małe kręgowce.

pandka ruda na drzewie

Jako ciekawostkę możemy dodać, że gatunek ten polubił smak słodki, co potwierdziło Monell Chemical Senses Centre w swoich badaniach genów receptorów u kilku gatunków ssaków. Pandka ruda preferuje smak słodzików, takich jak sukraloza, neotam i aspartam.

Zachowanie

Jest to gatunek nadrzewny: ma tak dobrze rozwiniętą kość nadgarstkową, że wygląda jakby posiadał kciuk. Pozwala mu to łatwo chwytać się drzew i bardzo zwinne przechodzić z jednego drzewa na drugie.

Używa drzew do spania, budowania gniazd i ucieczki przed drapieżnikami. Pantera śnieżna jest jednym z głównych zagrożeń.
pandka ruda

Są zwierzętami nieśmiałymi, samotnymi, o nocnych nawykach z wyjątkiem okresu godowego. Wtedy można zaobserwować samce wokalizujące jedną sylabę: „wha”.

Pandka ruda ogranicza swoje terytorium zaznaczając jego granice swoimi wydzielinami. Mają one silny zapach piżmu, aby poinformować innych o swojej obecności.

Okres ciąży samic wynosi około 115 dni i zwykle rodzą od jednego do czterech okazów, chociaż najczęściej pozostaje przy dwóch. Pandka rodzi się pokryta sierścią i ślepa. Budują swoje gniazda na drzewach, uciekając przed potencjalnymi drapieżnikami.
pandka ruda

To matka jest całkowicie odpowiedzialna za opiekę i karmienie potomstwa, które pozostaje około 90 dni w norze. Samce praktycznie nie interesują się swoim potomstwem.

Innym ciekawym faktem jest to, że angielskie słowa fire fox są jedną z nazw tego gatunku, co sprawia, że często myli się go ze znaną przeglądarką. To samo słowo jest również używane w języku chińskim do określenia zarówno czerwonego lisa, jak i pandki rudej. Jednak logo Firefoksa przedstawia czerwonego lisa, a nie naszą ukochaną pandkę.