Dikdik srebrzysty - ochrona i zachowanie gatunku

15 Czerwiec, 2020
 

Eksperci niestrudzenie pracują, aby dowiedzieć się więcej na temat tego tajemniczego gatunku. To dikdik srebrzysty.

Dikdik srebrzysty to mała antylopa, która waży niewiele więcej niż kot domowy. Żyje na długim i wąskim pasie wybrzeża, które rozciąga się 250 kilometrów od stolicy Somalii, na północ od Mogadiszu, do portowego miasta Hobyo. Według World Wildlife Found (WWF) ten przybrzeżny pas to ekoregion murawy i krzewów Hobyo.

W tym ekoregionie znajdziemy białe i pomarańczowe wydmy oraz endemiczne gatunki ptaków, ssaków i gadów. Ale niestabilność polityczna sprawiła, że obszar ten jest w dużej mierze niezbadany przez naukowców. Z tego powodu spośród czterech uznanych gatunków dikdików naukowcy niewiele wiedzą o dikdiku srebrzystym.

Dikdik srebrzysty – cechy fizyczne

Początkowo uważano, że jest to ten sam gatunek co dikdik żwawy, ale dikdik srebrzysty został sklasyfikowany jako osobny gatunek w 1978 roku. Ze względu na jego mniejszy rozmiar, jednolity srebrny kolor i długość górnego rzędu zębów.

Niektórzy naukowcy analizują cechy fizyczne srebrnych dikdików, aby móc lepiej odróżnić je od innych gatunków. Zespół zbadał różnice w kolorze i rozmiarze sierści, patrząc na zdjęcia z Muzeum Zoologii i Historii Naturalnej La Specola we Włoszech.

Próbki ze zbiorów Muzeum Historii Naturalnej Faraggiana-Ferrandi, również zlokalizowanego we Włoszech, posłużyły jako dodatkowa podstawa do porównania.

madoqua piacentinii
 

Wszystkie dikdiki mają duże ciemne oczy otoczone białą sierścią. Spomiędzy rogów samców wystaje gruby kosmyk włosia. Naukowcy znaleźli kilka charakterystycznych cech dikdika srebrzystego, w tym rozmiar.

Dikdiki srebrzyste są mniejsze, mają mniejsze uszy i mniej charakterystyczny biały okrąg wokół oczu. Ponadto poszczególne srebrne włosy dikdika mają czarne końcówki, za którym podąża kolor kremowy, a następnie czerwonawo-brązowy. Te naprzemienne jasne i ciemne pasma nigdy nie przekraczają pięciu milimetrów.

Brak danych

Naukowcy wiedzą również bardzo niewiele o faktycznym rozmieszczeniu i wielkości populacji dikdika srebrzystego. Początkowo uważali, że znajdują się jedynie na wybrzeżu Somalii. Ale antylopę tę niedawno sfotografowano w regionie Ogaden w Etiopii, który graniczy z Somalią.

W 1999 r. naukowcy oszacowali, że populacja dikdika srebrzystego wynosiła 30 000. Nawet przy najnowszej wiedzy dotyczącej jego rozmieszczenia liczba ta może być znacznie zawyżona. Zgodnie z czerwoną listą Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody (IUCN) gatunek jest oznaczony jako „brak danych” z powodu braku dostępnych informacji.

dikdiki

Nie znamy dokładnie tendencji dotyczących wielkości populacji, ale eksperci twierdzą, że z pewnością maleją. Populacja dikdika srebrzystego żyje na obszarach, które nie są chronione. Te stworzenia są często obiektem polowań, ponieważ ich futro jest cenne, a rogi samców są eksportowane lub wykorzystywane do tworzenia breloczków.

 

Dikdik srebrzysty jest również sprzedawany żywy i jest używany do szkolenia sokołów myśliwskich ze względu na swój niewielki wzrost. Ponadto siedlisko tego gatunku jest stale niszczone  przez człowieka. Lata niestabilności politycznej i trwającego konfliktu w Somalii doprowadziły do ​​większej aktywności ludzkiej na całym terenie przybrzeżnym.

  • https://spaceforgiants.org/2018/12/10/dik-dik-numbers-in-taita-hills-pushed-to-near-extinction/
  • http://webzine.unitedfashionforpeace.com/ethical-planet/save-the-dik-dik-antilopes/#.XKThn5j0nIU
  • https://www.awf.org/wildlife-conservation/dik-dik