Czarna pantera: interesujące ciekawostki

16 listopada 2019
Pomimo dużego rozmiaru, zwierzę to potrafi niezwykle dobrze się skradać. Pantery mogą śledzić ofiarę przez wiele godzin, zanim zdecydują się na atak.

Czarna pantera to tajemnicze i piękne zwierzę, które wzbudza u ludzi nie tylko ciekawość, ale też strach. Czytaj dalej, aby lepiej poznać to niesamowite zwierzę i dowiedzieć się wszystkiego, co kiedykolwiek chciałeś wiedzieć. Czy jesteś już zaciekawiony?

Czarna pantera – najciekawsze fakty

Czarne pantery są nieuchwytne

Możliwe, że boisz się czarnych panter, ale musisz pamiętać, że są one bardzo płochliwe. W związku z tym chowają się na drzewach, gdy tylko wyczują zagrożenie lub ściga je inny drapieżnik. Udowadnia to, że potrafią świetnie się wspinać.

Ich szczęki

Czarna pantera bije na głowę nawet inne dzikie koty, jeśli chodzi o siłę szczęki. Eksperci mówią, że jest w stanie pogryźć całą ofiarę, w tym kości i mózg. Imponujące!

Obrona młodych

Mówi się, że matka zrobi dla swoich dzieci wszystko. Jest to prawdą nie tylko dla ludzi, ale też i czarnych panter. Pomimo tego, iż są płochliwe i uciekają przed zagrożeniem, jeśli zagrożenie to spróbuje zaatakować jej młode, samica wysunie pazury i nie przestanie atakować, dopóki jej przeciwnik nie umrze lub nie ucieknie.

Są niezwykle ostrożne

Nie da się zaprzeczyć, że są to duże koty. Jednakże ich umiejętność cichego śledzenia ofiary jest niesamowita. Potrafią godzinami śledzić ofiarę, powoli się do niej zbliżając, pozostając niezauważonymi. Kiedy ofiara wreszcie zorientuje się, że czarna pantera ją obserwuje, jest już za późno.

czarne pantery

Racjonowanie żywności

Niektóre zwierzęta, takie jak wilki, nieprzerwanie jedzą, ponieważ nie wiedzą, kiedy nadejdzie pora na kolejny posiłek. Jednakże czarna pantera postępuje zupełnie inaczej. Poluje na zwierzę, następnie zjada tyle, ile potrzebuje, a resztę zakopuje. Później wraca w to samo miejsce, aby zjeść kolejną porcję.

Kąpiel po posiłku

Po zakopaniu ofiary koty te spędzają wiele godzin liżąc całe ciało, aby pozbyć się brzydkiego zapachu, nawet jeśli nie jest on silny. Robią to, aby inne zwierzęta nie mogły znaleźć miejsca, w którym ukryły swoje pożywienie, podążyć ich śladem i ukraść je. Dzięki temu pantera ma zagwarantowany kolejny posiłek.

Szybko stają się samodzielne

Czarne pantery przebywają z matkami od chwili narodzin do ukończenia roku. Gdy osiągną ten wiek uznawane są za całkowicie samodzielne. Żegnają się z matkami i zaczynają poszukiwania własnego terytorium.

To ogromne koty

Czarna pantera to największy członek rodziny kotowatych w Ameryce. Po lwach i tygrysach są trzecie, co do wielkości na świecie. Mogą mierzyć do 1,5 metra długości, do 65 centymetrów szerokości i ważyć do 90 kilogramów.

czarna pantera ciekawostki

Lubią noc

Czarne pantery to zwierzęta nocne, więc cała ich aktywność, polowanie i jedzenie odbywają się nocą. Kolor ich sierści sprawia, że są niewidoczne dla zdobyczy i drapieżników.

Dni spędzają ukryte na drzewach, oczekując zmroku. Nauczyły się świetnie wspinać, więc bez problemu potrafią się ukryć między gałęziami.

Nie polują na ludzi

Chociaż w niektórych kulturach wierzy się, że czarne pantery stanowią zagrożenie dla ludzi, nie jest to prawdą. Pantery atakują tylko wtedy, gdy czują się zagrożone. Jeśli więc zostawisz je w spokoju, one również cię zignorują.

Prawdą jest natomiast, że kłusownictwo sprawiło, że bardzo boją się ludzi. Mogą więc bronić się przed możliwymi atakami, tak jak każde inne zwierzę.

Są bardzo elastyczne

Chociaż żyją w tropikalnej dżungli, czarne pantery są bardzo elastyczne. mogą mieszkać w kilku miejscach o różnych klimatach, od lasów liściastych po pustynie.

Co sądzisz o tym bliższym spojrzeniu na piękne i imponujące zwierzęta, jakimi są czarne pantery? Z pewnością te interesujące fakty pomogły zmienić twoje spojrzenie na tego kota drapieżnego.