Kotek cętkowany, zwierzę zagrożone wyginięciem

27 sierpnia 2019
Te drapieżniki z rodziny kotowatych są zagrożone wyginięciem ze względu na zniszczenie ich siedlisk, a także kłusownictwo i masowe połowy, które pozostawiają je bez głównego źródła pożywienia.

Czy zawsze wydawało Ci się, że koty nie lubią wody? Cóż, dzisiaj dowiesz się o ciekawym gatunku z rodziny kotowatych, którym jest kotek cętkowany.

Jego angielska nazwa brzmi „fishing cat” czyli kot łowiący ryby. Sugeruje ona, że zwierzęta te żywią się głównie rybami.

Prionailurus viverrinus czyli kotek cętkowany lub taraj żyje w Azji Południowo-Wschodniej. Grozi mu wyginięcie, głównie z powodu zniszczenia ich naturalnego środowiska.

Kotek cętkowany – gdzie go można spotkać?

Ten mały kot występuje na różnych obszarach Indii, ale głównie w regionie północno-wschodnim. Można go spotkać również u podnóża Himalajów w Nepalu, a także w dolinie Indusu w Pakistanie. Inne miejsca zamieszkania kotków cętkowanych to:

  • Bangladesz
  • Sri Lanka
    Sumatra i Jawa (wyspy w Indonezji)
  • Bhutan
  • Malezja
  • Tajlandia
  • Wietnam
    Kambodża
  • Myanmar
  • Chiny

Zwierzęta te zwykle występują na terenach podmokłych, takich jak mokradła, starorzecza, strumienie pływowe i namorzyny. Można je spotkać nawet na wysokości 1500 metrów n.pm.

Kotek cętkowany

Kotek cętkowany to mały kot, który żyje w południowej i południowo-wschodniej Azji. Zwierzę to jest zagrożone wyginięciem z powodu zniszczenia terenów podmokłych, które są ich naturalnym środowiskiem życia.

Cechy fizyczne

Niektóre osoby uważają charakterystyczną budowę kończyn kotków cętkowanych za ich adaptację do środowiska życia. Jednak ich łapy, które są opatrzone częściową błoną pławną nie są bardziej rozwinięte niż u innych gatunków z rodziny kotowatych.

Pozostałe cechy fizyczne Prionailurus viverrinus to:

  • Waga: od 6 do 16 kilogramów
  • Rozmiar: wysokość w kłębie do 66 cm, długość ciała do 86 cm, samice są mniejsze niż samce
  • Ciało: długie i wytrzymałe
  • Kończyny: stosunkowo krótkie, silne
  • Ogon: gruby i krótki (około 30 centymetrów)
  • Głowa: szeroka
  • Pysk: wydłużony
  • Futro: dwuwarstwowe w kolorze oliwkowo-szarym. Kot ma ciemne paski na szyi i pysku oraz brązowe cętki na ciele. Kończyny są poprzecznie pręgowane. Posiada szereg niedokończonych pierścieni wokół ogona.

Kotek cętkowany – pożywienie i reprodukcja

Kotek cętkowany żyje samotnie i jest przede wszystkim zwierzęciem nocnym. Łapie ryby z linii brzegowej. Dobrze pływa, na drzewa wspina się rzadko. W wodzie potrafi nawet nurkować, aby złapać zdobycz.

Ryby nie są natomiast ich jedynym źródłem pożywienia. Pożywienie kotków cętkowanych stanowią także:

  • Żaby
  • Skorupiaki
  • Węże
  • Ptaki
  • Gryzonie

Eksperci uważają, że podobnie jak koty domowe, Prionailurus viverrinus ma zdolność rozmnażania się przez cały rok. Największa zarejestrowana liczba urodzeń – przynajmniej w północno-wschodnim regionie Indii – odnotowana jest w marcu i maju.

Polujący kot

Ciąża u kotków cętkowanych trwa około 63 dni. Mogą one wydać na świat do czterech młodych, które żywią się mlekiem matki przez okres sześciu miesięcy. W wieku około 10 miesięcy młode kocięta są wystarczająco dojrzałe, aby żyć samodzielnie.

Zagrożony gatunek

Długość życia kotka cętkowanego wynosi 12 lat. Gatunkowi wciąż grozi wyginięcie, mimo że wiele krajów objęło ten gatunek ochroną.

Zwierzę to widnieje również jako gatunek zagrożony wyginięciem w czerwonej księdze Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody (IUCN).

Ponadto widnieje również w załączniku II do Konwencji o międzynarodowym handlu dzikimi zwierzętami i roślinami gatunków zagrożonych wyginięciem (CITES). Aby przewieźć to zwierzę do swojego kraju musisz mieć zatem zezwolenie na międzynarodowy transport tego zwierzęcia.

Główne zagrożenia dla tego kota to:

  • Zniszczenie terenów podmokłych (z powodu osadnictwa ludzkiego, pozyskiwania terenów pod uprawy itp.)
  • Kłusownictwo z różnych powodów (jako pożywienie, futro itp.)
  • Niszczycielskie i bezkrytyczne połowy, które drastycznie zmniejszają liczebność ich głównego źródła pożywienia.