Sasebi właściwy: środowisko życia i charakterystyka

07 Czerwiec, 2020
Ten ssak z rodziny antylop jest jednym z największych roślinożerców zamieszkujących Afrykę Południową.
 

Sasebi właściwy to zwierzę, które przemieszcza się w ogromnych stadach po całym obszarze Afryki, podążając za monsunami. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o jednym z największych afrykańskich roślinożerców.

Sasebi właściwy: środowisko życia i budowa

Sasebi właściwy lub Damaliscus lunatus lunatus to szybki, muskularny ssak żyjący we wschodniej i południowej Afryce. Jest jednym z sześciu podgatunków topi zamieszkujących naszą planetę. Budowa ciała i kolor futra sprawiają, że sasebi przypomina bawolca, innego afrykańskiego ssaka.

Środowisko życia sasebi obejmuje głównie północne regiony afrykańskiej sawanny. Zwierzęta te zamieszkują rozległe równiny, które w sezonie monsunowym są podtopione. Istnieją również setki podgatunków sasebi, występujące w okolicy południowego Sudanu. Zwierzę migrowało bowiem w poszukiwaniu zielonych pastwisk i rozprzestrzeniło się, nigdy nie wróciwszy na sawannę.

Samica sasebi w młodym

Samice sasebi są na ogół mniejsze i słabiej umięśnione niż samce. Sasebi zwykle mierzą około 140 cm wysokości i ważą od 100 do 180 kg. Zarówno samce, jak i samice posiadają rogi w kształcie półksiężyca. Jednak już na pierwszy rzut oka widać, że rogi sasebi są znacznie słabsze i mniej imponujące niż rogi topi ze wschodniej Afryki.

 

Ich futro jest również mniej kolorowe. Podczas gdy futro topi ma rudawy odcień, sasebi właściwy ma futro w kolorze pomiędzy brązem a czernią. Takie kolory lepiej komponują się z otoczeniem.

Wędrowny, towarzyski roślinożerca

Sasebi żyją w grupach o różnych rozmiarach. W niektórych przypadkach mogą one liczyć setki osobników, szczególnie w czasie masowych migracji przed sezonem monsunowym. Ich nawyki reprodukcyjne i zachowania towarzyskie mają ogromny wpływ na ich instynkt terytorialny. Samce muszą mieć własną przestrzeń, jeśli chcą się rozmnażać.

W niektórych większych stadach na terenie afrykańskiej sawanny może to oznaczać od 50 do 400 hektarów. Samce stopniowo zwiększają swoje terytorium i migrują tylko w poszukiwaniu wody lub lepszych pastwisk. Po powrocie potrafią szybko odzyskać swoje terytorium i dawne relacje.

Tymczasem samice żyją w grupach złożonych z matek i potomstwa. Poruszają się po obszarach oddalonych od terytoriów samców.

Trzy sasebi

Okres godowy trwa około trzech miesięcy. W tym czasie samce zbierają się w stada około 100 osobników i walczą ze sobą o samodzielną kontrolę nad całymi grupami samic. Samice w czasie rui przemieszczają się, kierowane zapachem samców. Bliski kontakt z samcem służy jedynie celom zapłodnienia. Poród następuje zazwyczaj w porze suchej.

 

Sasebi właściwy: ofiara kłusownictwa

Chociaż Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody (IUCN) nie klasyfikuje tego gatunku jako zagrożonego, naukowcy przypominają, że w latach 1970–1980 w Mozambiku istniał ogromny problem, który doprowadził do ich wyginięcia na terenie tego kraju. Obecnie podjęto prace nad ponownym wprowadzeniem gatunku w okolice Suazi.

Głównym zagrożeniem dla tych roślinożerców jest kłusownictwo. Cena za osobnika na czarnym rynku może wynosić od 800 do 4950 dolarów. Wskutek tego Republika Południowej Afryki określiła ten gatunek jako zagrożony. Oznacza to, że ​​polowanie na sasebi bez specjalnego pozwolenia jest zabronione.

Na szczęście wysiłki rządu Republiki Południowej Afryki okazały się skuteczne. Wprawdzie dość powoli, ale jednak – populacja sasebi stale rośnie.