Charakterystyka i środowisko foki pospolitej

26 Marzec, 2020
Pomimo niezgrabności na lądzie, ciało foki pospolitej zostało stworzone do pływania.
 

Foki pospolite zamieszkują wybrzeża umiarkowanej i zimnej wody. Są najbardziej rozpowszechnionym gatunkiem płetwonogich na świecie. Kontynuuj czytanie, aby dowiedzieć się więcej na ich temat.

Cechy fizyczne foki pospolitej

Jej nazwa naukowa to Phoca vitulina, a jej ciało może być szare, cynamonowo-brązowe lub całkowicie brązowe. Każdy okaz ma unikalny wzór składający się z ciemniejszych plam na całym ciele. Te oznaczenia mogą być czarne lub brązowe, ale brzuch foki zawsze pozostaje jaśniejszy.

Jedną z głównych cech foki pospolitej są nozdrza w kształcie „v”. Poza tym nie mają małżowin usznych ani uszu.

Dojrzałe foki mogą ważyć do 270 kilogramów i mają prawie 180 cm długości. Samice są mniejsze niż samce, ale dłużej żyją – odpowiednio 35 i 25 lat. Długość życia samców jest krótsza z powodu stresu, który muszą znosić każdego roku przed rozmnażaniem.

Chociaż na lądzie mogą wydawać się nieco niezdarne, ich małe, elastyczne przednie płetwy z pięcioma „palcami” pozwalają im bardzo szybko pływać.

cechy foki pospolitej

Futro fok jest krótkie, ale spełnia swoją funkcję ochrony skóry przed słońcem. Utrzymuje również wilgotność jej ciała, dzięki wydzielinie z gruczołów łojowych. Jest to idealny system umożliwiający im łatwiejsze pływanie i ślizganie się w wodzie.

 

Siedlisko i żywienie foki pospolitej

Liczbę populacji fok pospolitych szacuje się na 500 000, a zatem nie jest gatunkiem zagrożonym. Wyjątkiem są foki zamieszkujące Morze Bałtyckie, Hokkaido i Grenlandię, gdzie wiele z nich ginie w wyniku nielegalnych połowów i komercyjnych polowań.

Obecnie istnieje pięć podgatunków fok plamistych lub fok pospolitych Phoca vitulina ssp:

  • Concolor (żyją w Ameryce Północnej)
  • Mellonae (pierwotnie z Kanady wschodniej)
  • Richardii (z zachodniej Ameryki Północnej)
  • Phoca vitulina stejnegeri (zamieszkują Azję Wschodnią)
  • Vitulina (zamieszkujące Europę oraz Azję i najlepiej znane)
foki w środowisku naturalnym

Kiedy nadchodzi pora posiłku, foka pospolita jest znana z tego, że potrafi złapać zdobycz podczas pływania z dużą prędkością. Gatunki znajdujące się w ich diecie to sardele, śledzie, okonie morskie, dorsze, krewetki i kalmary.

Foki mogą nurkować do 10 minut, nie wynurzając się na powierzchnię, aby złapać oddech, opływając w tym czasie do 488 metrów pod wodą. Z łatwością przychodzi im również zanurkowanie do 20 metrów w celu złapania ryby.

Zachowanie foki pospolitej

Foki pospolite są bardzo przywiązane do swojej rodziny i zawsze można je znaleźć w grupach. Dzięki temu są chronione przed drapieżnikami. Jest to także gatunek towarzyski i poligamiczny, którego samice osiągają dojrzałość płciową w wieku dwóch lat. Samce nie są gotowe do rozmnażania aż do piątego roku życia.

 

W przypadku rozmnażania, samce walczą ze sobą w wodzie, a „zwycięzcy” mają prawo do zapłodnienia samic. Samice preferują tylko najsilniejsze okazy.

Matki, które rodzą raz w roku po 11 miesiącach ciąży, są jedynymi jednostkami odpowiedzialnymi za opiekę nad młodymi. Foki przychodzą na świat ważąc około 16 kilogramów, a zaledwie kilka godzin po urodzeniu pływają i nurkują w wodzie.

W ciągu zaledwie czterech tygodni młode potrajają swój rozmiar dzięki mleku o wysokiej zawartości tłuszczu.

W okresie linienia spędzają dużo czasu na wybrzeżu, wylegując się. Chociaż mogą przenieść się do 32 kilometrów od domu i spędzić kilka dni w morzu, zawsze wracają do tego samego miejsca po pożywieniu się.

Obszary wybierane przez te płetwonogi do założenia rodziny to skaliste i nierówne wybrzeża, a także piaszczyste plaże. Ich nawyki mogą ulec zmianie ze względu na obecność ludzi w ich otoczeniu. Kiedy wyczują jakiekolwiek niebezpieczeństwo, szybko nurkują w wodzie.

Foka pospolita to niesamowite zwierzę, które ma wąsy czuciowe działające jak czujniki, które wykrywają wibracje pod wodą. Kolejnym interesującym faktem jest to, że każda z nich może zjeść do 9 kilogramów pożywienia dziennie!

 
  1. Arias del Razo, A. (2016). Factores que determinan la preferencia de hábitat de los pinnípedos en las islas del Pacífico de Baja California. Tesis de Doctorado. Tesis de Doctorado.