Gatunki kruków – 5 członków rodziny krukowatych

3 lipca 2019
Zdolności intelektualne tego padlinożernego ptaka, który występuje na całej planecie, są przedmiotem wielu badań naukowych. Niektóre osobniki są nawet w stanie kraść jedzenie innym krukom.

Kruki to jedne z najbardziej inteligentnych ptaków na świecie, ponieważ są one w stanie rozkazać drapieżnikom, aby rozczłonkowały zwłoki zwierzęce, by ptaki mogły się pożywić. W tym artykule dowiesz się, jakie gatunki kruków są najbardziej popularne. Jest ich więcej, niż możesz sobie wyobrazić!

Gatunki kruków – jak wiele ich jest?

Rodzina krukowatych jest bardzo duża: tworzy ją ponad 40 różnych podgatunków, które żyją w prawie każdej części planety. Chociaż większość z nich jest czarna, istnieją również inne gatunki kruków z szarymi lub białymi piórami. Niektóre z nich to:

1. Kruk zwyczajny

Kruk pospolity, jak można zauważyć na obrazku powyżej, jest najbardziej „znanym” spośród wszystkich kruków, ponieważ można go spotkać na prawie całej półkuli północnej. Mierzą około 70 centymetrów długości i ważą niecałe dwa kilogramy.

Chociaż młode osobniki podróżują w grupach, kiedy łączą się w pary, pozostają na tym samym terytorium do końca życia. Ich dieta opiera się na padlinie, owadach, owocach, ziarnach i małych zwierzętach.

Pióra tych kruków są całkowicie czarne, podobnie jak ich nogi i dzioby. Mają największy mózg pośród ptaków, co pozwala im naśladować dźwięki i ukrywać błyszczące przedmioty.

2. Wrona wielkodzioba

Wrona ta, zwana również wroną dżunglową, żyje w lasach, ogrodach, parkach i na polach uprawnych w Azji Południowo-Wschodniej.

W Japonii ptaki te skolonizowały niektóre miasta, w których żerują na śmieciach i „kradną” atrakcyjne przedmioty wykonane z aluminium i szkła, aby budować swoje gniazda. Wrony wielkodziobe są uważane za szkodniki, ponieważ ich populacja szybko wzrosła w tak krótkim czasie.

gatunki kruków

Gatunek ten może osiągnąć ponad 60 centymetrów długości. Ma dość szeroki i nieco spiczasty dziób oraz szare kończyny. Jego pióra nie są całkowicie czarne, a dolna część ciała i głowa są raczej ciemnoszare.

3. Kruk amerykański

Ten rodzaj kruków jest czarny, podobnie jak jego krewny, kruk pospolity. Różni się jednak wielkością, ponieważ kruk amerykański nie przekracza 30 centymetrów. Żyje w Stanach Zjednoczonych, zarówno w lasach, jak i na pustyni.

Jedną z jego głównych cech jest wołanie lub krzyk, który jest krótki, szybki i potężny. Kiedy zwierzę wydaje ten dźwięk, porusza głową w górę i w dół, tak jakby pokazać symbol aprobaty. Czasami może imitować dźwięki innych ptaków.

kruk amerykański

Całe jego ciało jest czarne, ma długi ogon z piór, a jego dziób ma około pięciu centymetrów długości – choć to może się różnić, w zależności od regionu występowania. Jest to jeden z najbardziej znanych gatunków kruków, ale nie jest zbyt rozpowszechniony.

4. Wrona jasnodzioba

Ten gatunek endemiczny dla Wysp Salomona i Oceanii, wrona jasnodzioba, tworzy małe rodziny, które trzymają się razem, by zbierać owoce i owady. Kiedy akurat nie szukają jedzenia, ukrywają się wśród liści i koron drzew.

wrona jasnodzioba

Przy mocnym, ale niezbyt długim korpusie (około 40 centymetrów), ptak ten ma krótki ogon w kształcie prostokąta. Jego głowa jest dość duża w stosunku do tułowia, a dziób w kolorze kości słoniowej i białe tęczówki przyciągają uwagę. To odróżnia je od innych gatunków kruków.

5. Wrona alaskańska

Zwana także „wroną północno-zachodnią”, podczas gdy jej naukowa nazwa to Corvus Caurinus, wrona alaskańska to kolejny z endemicznych ptaków Ameryki Północnej. Występują one zwłaszcza na północnym zachodzie, między Alaską, Kolumbią Brytyjską i stanem Waszyngton. Wolą plaże i wybrzeża, ale można je znaleźć także na obszarach miejskich.

wrona alaskańska

Pióra tego ptaka są, takie jak u kruka pospolitego, ale typy te różnią się rozmiarem (wrona alaskańska jest o około 10 centymetrów mniejsza). Jeśli chodzi o dietę, to odżywia się rybami, krabami, małżami, skorupiakami i resztkami pochodzącymi z morza.

Pomiędzy osobnikami różnych płci nie ma widocznych różnic, oprócz tego, że samice posiadają plamę lęgową, a samce wypukłość kloaczną. Pary, które łączą się na całe życie, gnieżdżą się na klifach, krzewach lub drzewach, a samice mogą składać około czterech lub pięciu jaj rocznie.