Sowa śnieżna, majestatyczne zwierzę

2 października 2019
Sowa śnieżna, przystosowana do wyjątkowo zimnego siedliska, w którym pożywienie nie jest obfite, podczas polowania gromadzi duże rezerwy żywności.

Są zwierzęta, które swoim pięknem zaskakują nas i sprawiają, że nie możemy wyjść z podziwu. Sowa śnieżna należy własnie do takich zwierząt. To majestatyczne zwierzę sprawia, że ​​każdy zamiera z wrażenia wobec jej elegancji, pięknych oczu i królewskiego futra. Czy chcesz dokładniej poznać tego wyjątkowego ptaka?

Wszystkie sowy są osobliwymi zwierzętami. Nie mamy co do tego wątpliwości, ponieważ ich oczy, ich styl życia, a jednocześnie ich piękno, zawsze przyciągały naszą uwagę. Cóż, jeśli zwykła sowa wydaje się atrakcyjna, zobaczysz jakie wrażenie zrobi na tobie sowa śnieżna znana także jako puchacz śnieżny.

Sowa śnieżna – cechy charakterystyczne

Sowa śnieżna mierzy od 53 do 65 centymetrów wysokości  a rozpiętość skrzydeł wynosi od 1,25 do 1,50 metra. Jej waga może się wahać od 1,8 kg do 3 kg. Jak to często bywa wśród ptaków, tu też natura bawi się dymorfizmem płciowym.

Samice sowy mają bowiem futro z ciemnymi plamami, co pozwala im skutecznie zamaskować się, gdy tworzą gniazdo na ziemi. Samiec natomiast jest czysto biały.

Sowa śnieżna w locie
Z otwartymi skrzydłami ten majestatyczny ptak można osiągnąć aż dwa i pół metra.

Jest to jedyny gatunek sowy, który ma białe odcienie. Jednak wiele osób przypisuje ten fakt ewolucji. Mówią, że natura jest mądra i że jedynym wyjaśnieniem szczególnego piękna sowy śnieżnej jest to, że musiała dostosować się do zimnych klimatów.

Biała barwa upierzenia ma jej pomagać w warunkach, w których najczęściej występuje śnieg. Sowa śnieżna charakteryzuje się też grubszym upierzeniem, aby chronić się przed zimnem. Natomiast jasne kolory pomagają jej, żeby się nie wyróżniać w śnieżnym krajobrazie.

Gdzie żyje majestatyczna sowa śnieżna?

Gdy sobie wyobrazimy, że taki ptak może żyć w lodowatym klimacie, aż ciarki przechodzą po plecach. Ale tak właśnie jest w przypadku śnieżnej sowy. Więcej, ten śnieżny puchacz swoje początki wywodzi z mroźnej tundry Alaski. Obecnie żyje również w zimnych obszarach Stanów Zjednoczonych, Kanady, a także w Rosji  na obszarze Eurazji.

Nie ma wątpliwości, że ten ptak jest świetnie przygotowane na zimne warunki. Jednak zimową porą sowy śnieżne i tak zwykle migrują na południe. Kiedy nadchodzi ta pora roku, szacuje się, że ich migracje obierają kierunek na Zatokę Meksykańską, północne Chiny, a także na Karaiby i południową Rosję.

Charakter sowy śnieżnej

Ogólnie rzecz biorąc sowy są zwierzętami żyjącymi samotnie, mają bardzo spokojny i nieco nieśmiały charakter. Sowa śnieżna nie rożni się pod tym względem od swoich kuzynów.

Dlatego też nie jest łatwo się do nich zbliżyć, ponieważ mają one tendencję do kamuflowania się na tle środowiska i zwykle nie emitują żadnych dźwięków. W rzeczywistości uważa się, że robią to bardzo rzadko i tylko po to, aby zwrócić uwagę innych sów z nieznanego powodu.

Sowa śnieżna

Kiedy mają swój okres godowy, śnieżne puchacze stają się bardzo agresywne. Dochodzi nawet do tego, że samice sów markują obrażenia, aby samce zostawiły je w spokoju.

I kto jeszcze spróbuje zaprzeczyć, że ​​natura jest mądra? Okres godowy to właśnie jeden z momentów, w których sowy emitują dźwięki charakterystycznym niskim głosem. Natomiast kiedy otrzymują odpowiedź od samic, ich ton staje się coraz głośniejszy.

Czym się żywi sowa śnieżna

Jednym z pytań, które przychodzą nam do głowy, gdy myślimy o tym zwierzęciu i środowisku, w którym żyje, jest to, czym się żywi w tak mroźnym klimacie.

Podobnie jak reszta sów, puchacz śnieżny jest mięsożernym zwierzęciem i zjada każdą zdobycz, jaką znajdzie. Jego ofiarą najczęściej padają takie zwierzęta, jak myszy, króliki i inne.

Niewątpliwie jedną z jego osobliwości, która wyróżnia sowę śnieżną w porównaniu z innymi gatunkami sów jest to, że poluje masowo. Oznacza to, że podczas polowania łapie ofiary w dużych ilościach, by następnie przechować je na później. Czyż to nie niezwykły wraz inteligencji tego śnieżnego ptaka? Bo przecież kto wie, kiedy znajdzie kolejną zdobycz wśród lodowatego śniegu?

Sowa śnieżna może ścigać swoją zdobycz na śniegu, a nawet pod nim, ponieważ ma ona zdolność „nurkowania” w celu zdobycia pożywienia. Pozwala to jej również zanurzać się do wody w niektórych obszarach a nawet wybierać jaja niektórych gatunków wodnych.