Pingwin niebieski – najmniejszy pingwin na świecie

5 listopada 2019

Pingwin niebieski to małe zwierzę o wyjątkowych cechach, zamieszkujące wybrzeże Nowej Zelandii. Dowiedz się więcej o tych niesamowitych nocnych nielotach. Pingwin niebieski jest bardzo interesującym zwierzęciem żyjącym na wybrzeżu Nowej Zelandii. Ptaki te, znane również jako pingwiny karłowate, są najmniejszymi z rodziny Spheniscidae.

Pingwiny to ptaki, które nie latają. W przeciwieństwie do tych, które potrafią latać kości pingwina są „puste”, co ułatwia im pływanie. Dorosłe okazy tego gatunku osiągają około 30 centymetrów wzrostu i ważą około jednego kilograma.

Pingwiny to ptaki preferujące nocny tryb życia i czasami można je spotkać w pobliżu miast lub wsi. Pomimo swoich niewielkich rozmiarów pingwiny robią w nocy sporo hałasu, ponieważ są wtedy najbardziej aktywne.
pingwin
Kolor sierści tego gatunku pingwina jest, jak sama nazwa wskazuje, niebieski. Niektóre z okazów mają prawie czarną sierść, jednak większość z nich ma szarawy odcień. Podobnie jak inne pingwiny pingwin niebieski ma biały brzuch.

Podobnie jak u wielu innych zwierząt w przypadku tego gatunku również występuje dymorfizm płciowy, co oznacza, że samce są nieco większe niż samice. Ponadto ich dzioby są zwykle szersze i ciemniejsze.

Każdego dnia pingwiny te spożywają 25% swojej masy ciała w postaci małych ryb. Są dobrymi myśliwymi, ponieważ są bardzo szybcy w wodzie dzięki swoim małym rozmiarom i niskiej wadze.

Gdzie żyje pingwin niebieski?

Niebieski pingwin żyje głównie na Wyspach Północnych, Południowych i Stewart w Nowej Zelandii. Jednak wiele pingwinów regularnie odwiedza też wyspy Trzech Króli. Oprócz Nowej Zelandii pingwin niebieski zwykle zamieszkuje też wybrzeża Australii Południowo-Wschodniej. W Australii pingwin ten znany jest jako pingwin wróżka i wpisuje się go do lokalnego folkloru.

Zazwyczaj pingwin niebieski kopie nory w kopcach piasku lub w pobliżu dużych skał. Jeśli ma taką możliwość woli, aby jego gniazdo było chronione przez gęstą roślinność. Obecnie ustalono, że w Nowej Zelandii żyje co najmniej 32 000 dorosłych okazów tego gatunku.
pingwiny
Pingwin niebieski spędza większą część swojego życia na pływaniu. Ten gatunek jest jednym z najbardziej oddanych życiu w wodzie. Pingwiny niebieskie mogą spędzać kilka dni w wodzie bez potrzeby wychodzenia na brzeg.

Rozmnażanie

W zależności od pory roku pingwin niebieski może spędzić w wodzie prawie miesiąc bez potrzeby powrotu na suchy ląd. Z tego powodu rzadko używają swoich gniazd, głównie w okresie godowym. W przeciwieństwie do innych ptaków pingwiny niebieskie nie wiążą się tylko z jednym partnerem na całe życie. Każda para może złożyć jedno lub dwa jaja na raz.

Rodzice na zmianę inkubują jaja, polują i pływają. Okres wysiadywania trwa około 35 dni, po czym rodzice karmią pisklę za pomocą regurgitacji. Pisklę zaczyna być uważane za dorosłe między 7 a 11 tygodniem życia. Od tej chwili oczekuje się, że młody pingwin będzie w stanie sam pływać i polować

  • Gales, R.; Green, B. (1990) The Annual Energetics Cycle of Little Penguins (Eudyptula Minor). Ecology: Ecological Society of America. Volume 71, Issue 6. Pp. 2297-2312
  • Bethge, P.; Nicol, S.; Culik, B. (2009) Diving behaviour and energetics in breeding little penguins (Eudyptula minor). Journal of Zoology. Volumen 242, Número 3. Pp. 483-502
  • Dann, P. (1991) Distribution, Population Trends and Factors Influencing the Population Size of Little Penguins Eudyptula minor on Phillip Island, Victoria. Emu: Jurnal of BirdLife Australia. Volumen 91, Número 5. Pp. 263-272