Flamingi – kilka ciekawostek na ich temat

1 czerwca 2019
Ciekawostki z życia flamingów sprawiają, że te ptaki są bardzo interesującymi zwierzętami o wyjątkowych warunkach biologicznych: wystarczy spojrzeć na ich dziób.

Flamingi to grupa ptaków bardzo przyciągających uwagę, znana jako rodzina Phoenicopteridae. Wszystkie te ptaki mają podobnie dziwnie zakrzywione dzioby, pełen wdzięku wygląd i intrygujący różowy kolor. Jednak flamingi kryją jeszcze wiele innych ciekawostek.

Dlaczego nazywają się flamingi?

Wydaje się, że spośród licznych ciekawostek na temat flamingów, szczególnie wyróżnia się historia ich nazwy. Pochodzi ona od płomienia, i wiąże się z ich czerwonawym kolorem piór, który kojarzy się z płomieniami. Nazwa naukowa w przypadku najbardziej popularnego gatunku flamingów to Phoenicopterus ruber. W rzeczywistości, nie oznacza ona ni mniej ni więcej tylko czerwone skrzydła Feniksa.

Istnieje wiele ciekawostek na temat flamingów, co wyjaśnia fakt, że ich sześć podgatunków przyciągało na przestrzeni historii uwagę wielu ciekawskich odkrywców.

Gdzie rozmnażają się flamingi?

Na przykład karłowate flamingi są jednym z najciekawszych gatunków tej rodziny, szczególnie jeśli chodzi o ich miejsca lęgowe. Błotne gniazda tych flamingów można znaleźć w niektórych jeziorach Tanzanii. Co ciekawe, są tam otoczone wodami o bardzo wysokim pH i wysokiej temperaturze. To miejsca, w których niewiele zwierząt mogłoby przeżyć!

Środowisko flamingów

W rzeczywistości znaleziono doskonale zachowane szczątki tych zwierząt, które przetrwały w tych warunkach dzięki nogom pokrytym łuskami.

W szczególności, głównym obszarem lęgowym tego osobliwego gatunku jest jezioro Natron. Jest to słone jezioro o marsjańskim wyglądzie: czerwona woda, biała piana i gejzery. Niewiele jest zwierząt, które mogą tu przeżyć, a wśród nich są właśnie karłowate flamingi, które żywią się rosnącymi tam glonami.

Ciekawy dziób flamingów

Jedną z największych ciekawostek dotyczących flamingów jest jednak ich dziób. Ten wymysł natury zainspirował nawet inżynierów do projektowania turbin. Chodzi o to mianowicie, że flamingi używają dzioba w odwrotnej kolejności. To górna szczęka najpierw dotyka wody, dzięki specyficznej pozycji, którą przyjmują, kiedy chcą jeść. Ten szczegół anatomiczny sprawia, że ​​dziób flamingów należy do najbardziej skomplikowanych typów.

W tej odwróconej pozycji, język działa jak pompa, która zasysa mętną wodę do dzioba. Następnie jest ona filtrowana i składniki odżywcze osadzają się w wypukłościach wypełniających szczęki tych ciekawych zwierząt. Flamingi spożywają głównie glony, małe stawonogi i ryby.

Flamingi - kolor.

Ten ograniczony rodzaj pożywienia czyni je bardzo zależnymi od wody. To wiąże się z kolejną ciekawostką, chociaż nie przeprowadzono na ten temat badań. W rzeczywistości, flamingi zdają się wiedzieć, kiedy pada deszcz nawet o setki kilometrów dalej. To by wyjaśniało, dlaczego pojawiają się nagle w dopiero co utworzonych jeziorach w bardzo suchych obszarach Afryki.

Sekret związany z kolorem flamingów

Dzięki ich pożywieniu, bogatemu w karotenoidy, zwierzęta te nabierają swoistego różowego koloru, gdy pigmenty te osadzają się w tłuszczu tych zwierząt i ich piórach. W rzeczywistości flamingi produkują olej bogaty w karotenoidy, który pozwala im wzmocnić te kolory. Im bardziej różowy jest samiec flaminga, tym większe ma szanse na udane zaloty.

Chodzi bowiem o to, że zaloty są dla flamingów sprawą życia i śmierci: są monogamiczne i składają tylko jedno jajko, więc ich potomstwo wymaga delikatnego obejścia. Flamingi tworzą delikatne gniazdo z błotnistej gliny, aby w nim zająć się ich jedynym potomkiem.

Okazuje się jednak, że są one jednym z najdłużej żyjących ptaków. Na liście ciekawostek na temat flamingów nie może zatem zabraknąć informacji, że dożywają wieku 70 lat. Są więc tak długowieczne jak papugi.

Aby troszczyć się o swoje potomstwo, flamingi dają dowód wielkiej ofiarności. Po narodzinach, pisklęta są kompletnie szare. Ich kolor jednak stopniowo przybiera barwy rodziców, którzy z kolei stają się coraz bledsi. Dzieje się tak dlatego, że rodzice pozbywają się swoich karotenoidów wydzielając je w tłuszczu, którym karmią swoje pisklęta. I w ten sposób, te dziwne ptaki stopniowo się usamodzielniają i wyruszają w świat, by zadziwiać go swoim pięknem.