Delfin z Irawadi i jego ciekawe zachowanie

31 maja 2019
Chociaż jego nazwa pochodzi od rzeki, delfin z Irawadi żyje na wybrzeżach morskich i w ujściach rzek. Występuje głównie w słonych wodach Azji Południowo-Wschodniej.

Delfin z Irawadi jest trochę podobny do białuchy i niestety pływa bardzo wolno. Dlatego też często jest łapany przez sieci rybackie, co powoduje szybkie zmniejszanie się jego populacji.

Ten waleń morski, który żyje na wybrzeżach i ujściach rzek Azji Południowo-Wschodniej, jest gatunkiem zagrożony wyginięciem. Co szczególnie niepokojące, delfin z Irawadi jest na skraju wymarcia głównie z powodu śmiertelnych przypadków spowodowanych połowami w tym regionie.

W tym artykule informujemy o cechach i ciekawym zachowaniu delfina z Irawadi.

Gdzie żyje delfin z Irawadi?

Nazwa naszego delfina w wielu językach nawiązuje do rzeki Irawadi, która przecina Birmę i Chiny. Można by więc sądzić, że jest to gatunek występujący tylko w tej rzece. Jednak pewną rzeczą jest to, że delfin ten żyje w wodach morskich i bardzo rzadko pojawia się w słodkowodnych akwenach. 

Jest to gatunek endemiczny dla Azji Południowo-Wschodniej. Można go zobaczyć na wybrzeżach i ujściach rzek, takich jak Ganges i Mekong, choć preferuje wody tropikalne i subtropikalne. Kraje, w których żyje delfin Irawadi, to: Australia, Bangladesz, Birma, Kambodża, Filipiny, Indie, Indonezja, Malezja i Papua Nowa Gwinea.

Charakterystyka delfina z Irawadi

Podobnie do białuchy, delfin Irawadi należy do waleni bez wydłużonego pyska, co charakteryzuje również inne gatunki z jego rodziny. Jego nazwa naukowa to Orcaella brevirostris, natomiast polska nazwa encyklopedyczna to oreczka krótkogłowa.

Głowa oreczki jest zaokrąglona i jakby tępo ścięta z przodu. Całe ciało jest szaro-niebieskie, z jaśniejszym brzuchem. Może ważyć od 90 do 200 kilogramów i mierzyć do 230 centymetrów.

Delfin z Irawadi

Delfin z Irawadi ma trójkątną płetwę grzbietową i dwie długie, szerokie płetwy w górnej części tułowia. Dlatego właśnie jest dość powolnym pływakiem. Wystarczy jednak, że podniesie ogon, aby wykonać głębokie nurkowanie.

Zachowanie i reprodukcja delfina Irawadi

Ten delfin żyje w małych grupach liczących nie więcej niż sześć osobników. Największa zaobserwowana grupa liczyła 15 osobników. Oreczki krótkogłowe przemierzają wody w poszukiwaniu otwartych akwenów i dna morskiego, gdzie znajdują pożywienie.

Dieta delfina Irawadi składa się głównie z krewetek, chociaż może również spożywać inne skorupiaki, ośmiornice i ryby. Kiedy jedzą, wyrzucają połkniętą wodę przez otwór, który mają nad głowami.

Aby komunikować się ze sobą, delfiny używają różnych szumów lub pisków z częstotliwością do 60 kHz.

Delfin z Irawadi: reprodukcja

Delfiny te są nieco nieśmiałe i bojaźliwe. Mogą nurkować w wodzie i pozostać zanurzone nawet do 15 minut bez wychodzenia na powierzchnię, aby zaczerpnąć oddech. Mogą też pływać szybciej niż zwykle: osiągają prędkość nawet do 25 km / h.

Aby się rozmnażać, samiec szuka pary wśród członków swojej grupy. Kiedy ją znajdzie, zbliżają się do siebie od przodu, dotykając się brzuchami. Po kopulacji – która trwa mniej niż minutę – rozdzielają się i odchodzą w różnych kierunkach.

Okres ciąży wynosi 14 miesięcy, a samica rodzi jednego młodego, ważącego około 10 kg i karmi go piersią przez dwa lata. Osiągają dojrzałość płciową dopiero w wieku od siedmiu do dziewięciu lat i mogą żyć do trzech dekad.

Dlaczego delfin z Irawadi jest zagrożony wyginięciem

Oreczki krótkogłowe nie mają zwyczaju zbliżać się do łodzi, ale czasami zostają złapane w sieci rybackie i, nie mogąc wyjść na powierzchnię, aby oddychać, umierają. Jest to jeden z powodów, dla których delfin z Irawadi jest zagrożony wyginięciem.

Możemy również wymienić inne powody: zanieczyszczenie wody i niski wskaźnik urodzeń zarówno w naturalnym środowisku, jak i w niewoli. Niektóre giną też niestety w wyniku polowania na delfiny używane potem do pokazów w parkach wodnych.

Istnieją różne projekty i traktaty, które mają zapobiegać śmierci delfinów Irawadi, zwłaszcza jeśli chodzi o przypadkową śmierć powodowaną przez ludzi i ich praktyki. Na przykład, rybacy są szkoleni, jak wyciągać sieci z wody, nie czekając tak długo, jak zwykle, aby walenie mogły wyjść na powierzchnię i oddychać.

  • Smith, B. D. (2009). Irrawaddy dolphin: Orcaella brevirostris. In Encyclopedia of Marine Mammals. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-373553-9.00146-2