Talapoin - cechy charakterystyczne i środowisko

20 Kwiecień, 2020
 

Talapoin jest najmniejszym afrykańskim naczelnym. W Afryce Środkowej żyją tylko dwa gatunki. Talapoin jest gatunkiem naczelnych, którego cechy są słabo znane. Niestety jest ofiarą nielegalnego handlu zwierzętami w całej Europie.

Talapoin – cechy charakterystyczne

Słowo talapoin odnosi się do dwóch gatunków naczelnych z rodzaju Miopithecus, które żyją w środkowej Afryce: talapoin z Angoli i talapoin z Gabonu. Oba charakteryzują się małym rozmiarem, ważą około kilograma i mierzą około 40 centymetrów długości.

To sprawia, że ​​jest najmniejszą afrykańską małpą, chociaż w Ameryce Południowej występują różne gatunki małp titi, które są od nich mniejsze.

Ich wygląd przypomina nieco wygląd kotawca jasnonogiego, choć są znacznie mniejsi. Kotawiec może ważyć od sześciu do ośmiu razy więcej niż ten mały afrykański naczelny. Ma brązowe futro o zielonkawych odcieniach przypominające sierść kotawca, szczególnie w okolicy pleców i głowy.

Podobnie jak większość tych małp, mają łatwo rozpoznawalną, pozbawioną futra twarz, która pozwala im na bogatą ekspresję twarzy i pozwala nam rozpoznać każde zwierzę w grupie.

miopithecus ogouensis
 


W przypadku talapoiny północnej lub gabońskiej skóra jej twarzy ma kolor cielisty. Z drugiej strony skóra talapoiny południowej lub angolskiej jest czarna, podobnie jak jej uszy, które mają ten sam kolor.

Po około pięciu miesiącach ciąży rodzi się młode, które zaczyna spożywa normalny pokarm w ciągu zaledwie sześciu tygodni. Poród jednego młodego jest normalny u naczelnych. Matki bardzo dobrze opiekują się swoim potomstwem, w porównaniu z innymi taksonami. Po trzech miesiącach młode są w dużej mierze niezależne. Mogą żyć od 20 do 30 lat, szczególnie w niewoli.

Zachowanie

Talapoin żyje w grupach liczących do 100 osobników i chociaż zwykle śpi na drzewach w otoczeniu innych członków stada to w ciągu dnia dzieli się na małe grupy w poszukiwaniu pożywienia. Zapobiega to eskalacji konfliktów związanych z brakiem pożywienia.

Grupy składają się z wielu samców i samic wraz z ich młodymi. Są to zwierzęta, które nie mają zachowań terytorialnych i mają duży repertuar wokalny, choć mniej bogaty niż w przypadku innych gatunków małp.

miopithecus talapoin

Talapoin jest wszystkożernym naczelnym żywiącym się zarówno owocami, jak i nasionami, roślinami wodnymi lub jajami, a także owadami i innymi bezkręgowcami. Przyłapano go także jedzącego małe gryzonie i ptaki.

 

Chociaż lubi życie na drzewie to wydaje się, że talapoin angolski jest raczej zwierzęciem ziemskich niż jego krewny w Gabonie. Być może dzieje się tak z powodu różnicy zasobów, jakie posiadają w swoim otoczeniu.

Talapoin i jego środowisko naturalne

Talapoin to naczelny, który żyje na drzewach. Jest zwierzęciem dziennym występującym tylko w najgęstszych lasach i dżunglach. Co ciekawe, jest to jeden z nielicznych naczelnych, który nie ma problemu w kontakcie z wodą. Może nawet pływać w poszukiwaniu jedzenia.

Z tego powodu naczelny ten zwykle żyje na obszarach blisko zbiorników wodnych. W przypadku talapoina z Gabonu lub talapoina północnego żyją one na przybrzeżnych obszarach Kamerunu, Gwinei Równikowej, Gabonu i Demokratycznej Republiki Konga.

Talapoin południowy, z kolei, żyje w miombo. Jest to rodzaj zalesionej sawanny, która występuje głównie w południowym rogu Afryki. I która jest bardziej suchym obszarem niż północne siedlisko talapoinów. Na przykład talapoin z Angoli żyje na południe od rzeki Kongo, w republice o tej samej nazwie, jak i w Angoli.

Mimo że żaden z gatunków talapoinów nie jest zagrożony to nie są one też w żaden sposób chronione przed nielegalnym handlem. Ze względu na swój niewielki rozmiar gatunek ten jest chwytany, by zostać później sprzedanym w Europie jako zwierzę domowe.

Afrykańskie naczelne są szczególnie groźne, ponieważ są to obszary, w których występują ważne iniebezpieczne dla ludzi choroby odzwierzęce. Nie są one kontrolowane u zwierząt przybywających do Europy nielegalnie.